Tilleggsmateriale til boka Samisk skolehistorie 6. Davvi Girji 2013.

Johannes Hidle:

Den kristelige ungdomsskole

Johannes Hidle
(Kilde: Finnøy. Gard og ætt IV)

Denne artikkelen sto i boka Finnmarken for Kristus – En hilsen til finnemissionsvennerne, utgitt av Det norsk-lutherske finnemissionsforbund i 1915. Artikkelen viser bakgrunnen for opprettinga av Øytun ungdomsskole, seinere folkehøgskole. Her er skrevet at skolen skulle starte i 1916, men i praksis kom den ikke igang før høsten 1917. Øytun folkehøgskole er nærmere omtalt i artikkelen Folkehøgskolen og samane i Samisk skolehistorie 6.

Johannes Hidle (1879–1970) vokste opp på øya Nord-Hidle i Rogaland. Han gikk Volda lærarskule, lærerhøgskole i København og studerte teologi i Uppsala. Han var lærer ved flere skoler i Rogaland. I mange år var han medlem av hovedstyret i Finnemisjonsforbundet og ei tid ansatt der som sekretær og kasserer. Ei tid var han og forkynner. Seinere var han klokker på Nord-Hidle. Her samla han mye lokalhistorie og skreiv Kyrkja i Sjernarøy og Sjernarøy bygdebok.

I denne artikkelen er det brukt "finner" i betydninga "samer" og "finsk" om samisk.

I et møte paa Gjeilo 15. januar 1915 blev Det norsklutherske indremissionsselskap, Det vestlandske indremissionsforbund og Det norsk-lutherske finnemissionsforbund enige om at søke reise en kristelig ungdomsskole i Finmarken.

I de senere aar var der omkring i landet reist flere kristelige ungdomsskoler, tildels under ikke liten motstand, men det hadde vist sig, at naar de blot var kommet igang, hadde de hurtig arbeidet sig ind og vundet anseelse, og alle hadde gjort et godt arbeide.

De kristelige ungdomsskoler arbeider med de samme fag som de andre ungdomsskoler. De bygger paa de kundskaper folkeskolen meddeler, fordyper stoffet og utvider det efter den større mottagelighet og modenhet ungdommen har i motsætning til barn. Delvis tar de ogsaa op helt nye fag, f. ex. haandgjerning for gutter og piker og undervisning i husstel.

Det særlige som de kristelige ungdomsskoler bringer med, er alvorlig kristelig paavirkning. Det kan der selvfølgelig ogsaa være paa de andre skoler, men det er avhængig av de virkende lærerkræfter som kan ha det i sin magt at virke opbyggende eller nedbrytende i kristelig henseende.

De kristelige ungdomsskoler ser det som sin væsentligste opgave ved siden av at meddele kundskaper og dygtiggjøre sine elever for det borgerlige liv, at faa dem kristelig vakt. Blir de unge det, faar de den bedste ballast til at kunne klare sig gjennem et livs storme og bli duelige mennesker for samfundet.

Ungdommen er jo i utvikling. Og den som i disse utviklingsaar kan gripe veiledende ind, vil kunne virke avgjørende paa dem for livet. Enhver vet hvilken indflydelse barneskolen har paa et menneske, og det er grund at tro ungdomsskolen faar en ikke mindre betydning for sine elever. Ved at lægge skolens fag frem i et kristelig livssyn og la historien tale sit mægtige ord til de unge, vil de ha været under en indflydelse som er uvurderlig. Saadan meldes ialfald fra de andre kristelige ungdomsskoler.

Naar det da gjælder at vinde Finmarken for Kristus, maa man ikke nøie sig med barnehjem, gamlehjem og utsendte emissærer. Et arbeide for ungdommen maa ogsaa komme med, derfor regner vi den dag den kristelige ungdomsskole for Finmarken blev besluttet for en stor dag for Finmarkens fremtid. Det skulde ikke være umulig at den kom til at ha en vækkende indflydelse paa hele Finmarken.

Den første vanskelighet som møtte var at finde stedet hvor den skulde ligge. Allerede temmelig snart kom Havøsund frem. Havøsund ligger ute ved kysten, litt nord for Hammerfest, altsaa omtrent i midten av Finmarkens lange kyststrækning. Der er en, efter sin nordlige beliggenhet, forholdsvis lun plads, og distriktslægen har ikke fundet noget at indvende mot pladsen. Det ligger desuten i dampskibsleden og anløpes av flere dampskib. Trods en del indvendinger og uvisshet har man holdt fast ved det, indtil det nu staar saaledes for os at det er stedet Gud vil ha den. Alle de andre steder har vist sig mer eller mindre ubrukelige.

Den næste vanskelighet var at skaffe penge. Tomten var git til skolen av handelsmand Rasch, men den bygning som skal reises, er beregnet til ca. 40 000 kr. Den skal nemlig foruten skoleværelser, kjøkken, spisesal, sløidrum og plads for lærerpersonalet ogsaa ha plads for 30—40 elever. Meningen er at eleverne skal bo der og faa fuld kost; derved blir det hele mere som en stor familie, og derved vil det være lettere at kunne holde øie med elevene og veilede dem. Imidlertid har det til denne tid gaat usedvanlig godt med indsamlingen, idet der til september 1915 er indkommet over 13000 kr. Men der trænges meget mere, baade til reisningen og senere til driften, saa vore venner maa nok ikke glemme denne sak.

Det er meningen den skal være færdig og tas i bruk fra 1. oktober 1916.

En tredje vanskelighet er at faa de rette lærere. Som de andre vanskeligheter er overvundet, ikke av mennesker men av Gud, maa vi ogsaa gaa samme vei for at komme over denne. Enhver skole er avhængig av sit lærerpersonale og ikke mindst de kristelige ungdomsskoler. Maatte sakens venner lægge det flittig frem for Gud i sine bønner. Husk ogsaa paa at be om elever, og følg dem og hele skolen med eders bønner, saa er jeg viss paa at Gud vil velsigne den her paabegyndte gjerning til fremgang for sin sak i Finmarken og gjennem det hele vort land.


Samisk skolehistorie 6