Sámegillii

Referat Samisk rammeplanutval 05.10.2009

Diehtosiida, Guovdageaidnu, kl. 1000-1540.

Tilstades: Vuokko Hirvonen, Jan Idar Solbakken, Grete Bergstrøm, Asta Balto, Reidar Erke (til 1200) Rávdná Turi Henriksen (tolk)
På telefon: Terje Veimo, Svein Lund (skrivar), Sigrid Stångberg (kl. 10-1015), Grethe Sofie Bratlie (KD, kl. 1200-1340)
Forfall: Sonja Guttorm, Åse Gunleiksrud, Marit Helene Pedersen (NHO)

1) Godkjenning av saksliste

Godkjent med små endringar.

2) Informasjonssaker

a.) Pressemelding er skrive.
b.) Rávdná Turi Henriksen er tilsett som hjelpeskrivar.
c.) Det skal opprettast internettsider under Samisk høgskole, så alle kan følge med og gi inn forslag.
d.) Utvalsmedlemmane kan bruke inntil 60 timar til arbeidet. (inkl. reiser). Medlemmane må sjølve skrive timelister.
e.) Samisk parlamentarisk råd har oppnemnd Sigrid Stångberg til medlem av utvalet.
f.) Leiaren refererte samtale med Kunnskapsdepartementet sin avdelingsdirektør Grethe Sofie Bratlie.

3) Referat frå førre møtet og kommentarar til dette

Leiaren har foreslått eit tillegg til møtereferatet under sak 3:

Vedtak
Arbeidsgruppa begynner å arbeide med å utarbeide forskrift og lager et eget dokument for samisk lærerutdanning. I tillegg ønsker vi å formulere en egen formålsparagraf for den nasjonale forskriften, som skal sikre at det hører til lærerutdanningene å undervise om samisk kultur og samfunn. Asta B. er kontaktperson mellom de to arbeidsgruppene.

Referatet blei godkjent med dette tillegget. Eit medlem var fråhaldande, elles samrøystes.

4) Bestemme formen på protokollen

Frå møta skrivast det vedtaksprotokoll. Protokollen offentliggjørast på internett.

5) Asta Balto sitt innspel til nasjonal forskrift

Asta Balto la fram innspelet sitt, som er sendt til det nasjonale rammeplanutvalet, samisk rammeplanutval og Kunnskapsdepartementet sine observatørar 01.10.2009. På grunnlag av argumentasjon skriv Balto: "disse avtalene og lovene innebærer at det i forskriften til lærarutdanning må inngå formuleringer som synliggjør og sikrer samiske rettigheter på utdanningssektoren i hele Norge."
Kunnskapsdepartementet har behandla saka 01.10. og sendt eit svar til leiaren for samisk rammeplanutval og til Balto. Departementet sender denne vurderinga også til det nasjonale rammeplanutvalet:
1. En felles forskrift for den nasjonale og den samiske lærerutdanningen, gjør det nødvendig å ha formuleringer i formålsbestemmelsen som sidestiller de to lærerutdanningene. Etter vår vurdering vil det samtidig synliggjøre en sidestillelse av norske og samiske elever. Dette er etter vår vurdering et tungtveiende argument for en felles forskrift. Vi avventer imidlertid nærmere vurderinger og forslag fra det samiske rammeplanutvalget når det gjelder spørsmål om felles eller ulike forskrifter.
2. I forskriftens (rammeplanens) formålsbestemmelse vil det bli henvist til opplæringsloven og læreplanverket. Disse dokumentene har tydelige bestemmelser om krav til opplæring av norske elever om samiske forhold.
3. I forskriften (rammeplanen) skal det være bestemmelser om det forventede læringsutbyttet for de uteksaminerte grunnskolelærerne. Der mener vi det skal tas inn en formulering som sikrer at alle grunnskolelærere har kunnskap om samiske forhold.

Til dette forslaget har leiaren og Balto svart 01.10.:
Vi ser at forslagene er i tråd med det vi ønsker og det vi har tenkt som styrende retningslinjer for å ivareta samiske rettigheter (slik det framgår av Astas notat) på dette nivået.
Ad pkt 1. Sidestillelse av de to lærerutdanningene og norske og samiske elever er ok. Det samiske utvalget vil imidlertid på neste møte 5.10 beslutte om vi går for en eventuell felles eller en egen forskrift for samisk lærerutdanning.
Ad pkt 2. Forslag om henvisninger til Opplæringsloven og Læreplanverket i forskriften er viktig, fordi man nå mangler "broen" mellom læreplanverket/opplæringsloven/ILO- konvensjonen og lærerutdanningen.
Ad pkt 3. Forslag om formuleringer som sikrer at alle grunnskolelærere har kunnskap om samiske forhold (på læringsutbytte -nivået) er særdeles viktig for å virkeliggjøre intensjonene.
Hvis vi går for forslaget om en felles forskrift, så er det nødvendig med egne bestemmelser for samiske lærerutdanning som vi må komme tilbake til.
Vi er meget fornøyd med holdningen som Kunnskapsdepartementet her viser til å sidestille samisk med norsk lærerutdanning.

Vedtak:
Utvalget gir sin tilslutning til innhaldet i Asta Balto sitt notat til det nasjonale rammeplanutvalet. Utvalget vil spesielt understreke at alle grunnskolelærarar skal ha kunnskap om samar og samiske forhold og at dette må vere eit obligatorisk, poenggivande emne i all lærarutdanning. Dette må anten vere eit obligatorisk emne utanom faga, eller ein del av pedagogikkfaget, som er det einaste obligatoriske faget for alle. I tillegg må samiske emne inn i andre relevante fag.

Vi viser til departementet sitt brev av 01.10.2009 (sitert ovafor)

Utvalet sluttar seg hovudsakelig til departementet sine vurderingar her. I samband med punkt 3 vil vi bemerke: Som et overordnet perspektiv i almennlærerutdanningen defineres ”dannelse til medborgerskap” som en del av profesjonskompetanse til læreren. I det danningsperspektivet inngår å tilegne seg kunnskap som medlem av en stat (Norge) bestående av to statsbærende folk, det samiske og det norske. Det er en forpliktelse av en overordnet orden.

6) Arbeidsgruppene sine forslag til forskrift punkt 1.-3.

Det har vore to arbeidsgrupper i arbeid, men bare den eine gruppa la fram innstilling i dette møtet.
Vuokko Hirvonen og Asta Balto la fram forslag til ein struktur for obligatoriske fag og fagfordeling på årstrinn.

STRUKTUR FOR SAMISK LÆRARUTDANNING

Klassetrinn 1-7 5-10
5 Master 60 stp. Master 60 stp.
4 60/30+30 60
3 Ped 30 15+15 eller 30 Ped 30 30
2 Ped 15 Samisk 15 Mat 15 Språk-ped 15 Ped 15 Samisk 15 30
1 Ped 15 Samisk 15 Mat 15 Språk-ped 15 Ped 15 Samisk 15 30

Forklaring:
blått = obligatorisk fag
gult = valgfag i lærarutdanninga
kvitt = mogleg tillegg

Utvalget diskuterte på grunnlag av den framlagte modellen.

Vedtak Sekretariatet vil gjøre greie for kva fordelar og ulemper dei ulike alternativa kan ha. Arbeidsgruppene held fram arbeidet sitt og skal ha ferdig innstillingar innan 14.10. Endelig vedtak gjørast i møte 21.-22.10.

7) Tidsplan

Tidsplanen for arbeidet vidare blir som foreslått av leiaren i brev av 02.10., med følgande justering: Neste møte blir 21. og 22.10.2009 i Alta. Det er ønskelig at alle deltar direkte på møtet og ikkje på telefon.

Svein Lund
skrivar

Sámi rámmaplánalávdegoddi - váldosiidu
Samisk rammeplanutvalg - hovedside
Samisk høgskole