Tilleggsmateriale til boka Samisk skolehistorie 4. Davvi Girji 2010.

Bernt Thomassen:

Finmarkens skoleinternater

Bernt Thomassen
(Foto utlånt av Fylkesmannen i Finnmark)

Bernt Thomassen (1859-1929) var oppvokst i Selbu i Sør-Trøndelag. Han var utdanna lærer fra Klæbu seminar og var lærer på Hitra og overlærer i Trondheim før han i 1902 blei den første skoledirektøren i Finnmark. Han hadde denne stillingen til 1920, da han blei skoledirektør i Trøndelag. Han skifta da etternavn til Thomassen-Overvik.
Denne artikkelen er trykt i Skolebladet i 1912.

Taarnets internat

i Jarfjord i Sydvaranger hører til de mindste idet det bare omfatter en skolekreds, Ytre Jarfjord. Barna er væsentlig lapper og skolen maatte tidligere holdes i huset hos en lap. Det var der jeg for mange aar siden paa en inspektionsreise støtte paa en lærerinde som bodde i den lille skolestue og maatte ordne sig med soveplads paa — skolebordet!

Anstalten blev tat ibruk høsten 1906, og har været bestyret av Hans Stangnæs. Den har vundet meget bifald hos befolkningen, og der er for øieblikket oppe forslag for distriktet om at faa lagt ogsaa nabokredsen til tnternatdistriktet.

Bugønæs skole

indrettet som kapel i likhet med Strands og med bolig for lærer og lærerinde, blev færdig til bruk i høsten 1908. Ogsaa den er bygget av undertegnede og for oplysningsvæsenets og Det Nordlandske Kirke- og Skolefonds midler. Men den kan ikke kaldes "skoleinternat", da barna ikke indlogeres her. Den hele skolekreds er nemlig saaledes samlet (i fiskeværet Bugønes, paa Varangerfjordens sydside) at barna saa at si uten undtagelse kan søke skolen fra sine hjem. Jeg beklager at jeg for øieblikket savner et billede av bygningen, som tar sig godt ut imellem de smaa huse i været.

For ikke ret lang tid siden regnet man at den kvænske og lappisk befolkning i Sydvaranger skulde være omtrent like stor, men den norske omtrent syvendeparten av det hele (se Killengreen : Inspektionsreise 1887), og det var derfor i skolen bruk for kvænsk og lappisk i noksaa stor utstrækning. Nu er dette anderledes. Der er nu ingen skolekreds, hvortil skolestyret finder det paakrævet at avertere efter lærer med kyndighet i hjælpesprogene, og det er et par aar siden sognepresten meddelte mig at han hadde begyndt at holde konfirmationen helt paa norsk.

Blandt finmarksbygdene er Sydvaranger den, som det offentlige har lagt størst arbeide paa for at faa skolevæsenet i orden. Da dette specielle arbeide for at bringe Finmarks-skolen paa fote begyndte, blev der tat fat her, fordi dette var landets ytterste forpost mot øst. Opgaven maa nu siges at være løst. Og gjennem den sterke indvandring til bygden av nordmænd og svensker som grubedriften i de sidste aar har medført, er vilkaarene for en norsk folkeskoles trivsel der særdeles meget forbedret. Der hørtes for endel aar siden i pressen en spottende røst — vistnok en enkelt, men den var noksaa selvbevist — som gjønet med at skolen heroppe kunde bidra til at styrke landets forsvar. Efter 10 aars arbeide i Finmarken tør jeg kanske ha en mening om dette spørsmaal, og denne mening falder sammen med den som var gjenstand for den nævnte karslige behandling.

Der er national styrke i at faa den norske tunge kjendt, benyttet og avholdt, og folket oplyst.

Snefjord internat

Snefjord er en av fjordene inde i Maasø herreds fastlandsparti. Under mit første besøk der i august 1903, søkte 6 barn av 23 undervisningspligtige skolen og forsømmelsene hadde i almindelighet utgjort 50 %. Befolkningen er væsentlig sjølapper, og disse bor noksaa spredt, saa bare en mindre del av barna kunde søke skolen fra sine hjem. Skulde de komme paa skolen, maatte de indlogeres i dens nærhet. Men da de faa opsittere nær skolehuset hadde smaa og daarlige huse, mest smaa jordgammer, kunde de ikke ta imot ret mange fremmede barn. Under mit ovennævnte nærvær i skolen var bl. a. en mor møtt med 2 barn; men da hun intet logis kunde faa for dem, maatte hun ta dem med sig i baaten hjem igjen. For skoleforsømmelsene var der saaledes ret gyldige grunde.

Vanskeligheten med at faa de nødvendige midler til bygning gjorde imidlertid at det trak i langdrag med at faa nøden avhjulpet. Først paa budgettet for 1906—07 blev et første bidrag til et skoleinternat for kredsen bevilget og arbeidet blev derfor ogsaa først ved utgangen av aaret 1907 nogenlunde færdig. Anstalten toges ibruk fra nytaar 1908. Før den tid, eller ialfald til høsten 1903, var undervisningen hovedsagelig ført paa lappisk, og av norsk var der faa barn i skolen som forstod synderlig mange ord. F. t. er skolen, som ogsaa er tillagt en lappisk nabokreds, at kalde norsk, idet al undervisning føres paa dette sprog og barna baade forstaar og taler norsk særdeles bra.

Skoleinternatets første bestyrer var Johan Matheussen, som hadde gaat paa Tromsø lærerskole. Han omkom ved kuldseiling i Snefjorden d. 20de februar 1910 paa en reise hjem fra Havøsund, hvortil han var indkaldt i anledning av en meddomsretssak om skolemulkter. Hr. Matheussen var en pligtkjær og energisk arbeider, og han holdt udmerket skik og orden i internatet. Hans bortgang var et tap for Finmarksskolen.

Fra ifjor høst bestyres Snefjord internat av Ole H. Jensen.

Tårnet internat 1907

(Foto: Bernt Thomassen / Skolebladet)

Kautokeino internat 1907

(Foto: Bernt Thomassen / Ulf Jacobsens fotosamling)

Koutokæino internat

Koutokæino skoleinternat er saa egenartet at det lønner umaken at avlægge det et besøk, og helst da omkring midten av vinteren, mens fjeldfinkredsen har sin skole.

Denne skole maa holdes i maanedene januar - april. Det er nemlig først ved juletider at flytfinnen er kommen op fra kysten, har fundet de beitesmarker som han i det væsentlige agter at benytte for -vinteren, og er kommen tilro. Først da kan han derfor ogsaa begynde at tænke paa barna og skolen og hvad han ellers kan ha at utrette paa kirkestedet; dit — om ikke netop altid for kirkens skyld — skal han jo gjerne under alle omstændigheter i julehelgen.

Men skoleveien et ofte 10 a 15 mil, saa der oftest er flere dages reise. Er veiret haardt og føret tungt — og ofte indtræffer begge dele paa den tid — er en slik reise ingen fornøielsestur. Om »nattelogis« kan der ikke godt tales, hvor der er nat i alle døgnets 24 timer. Men der rastes, naar dyrene blir for trætte, ved en bergknaus, en stor sten eller en sneskavl, og har man da med en »lavvo«, etslags litet telt, faar man være glad. Det skjærmer da litt mot stormen og er overmaate meget at sætte pris paa, naar temperaturen synker til en 30 a 40°.

Naar vi senere i skolen træffer barn med større partier av ansigtet i rødblaa farver, eller med blæmmer, ifærd med at skalle av, er det oftest barn som har været ute for «haardt veir« paa skoleturen.

Saa interessant det vilde være at skitsere en reise for læseren op de 176 kilometer fra kysten til »det store skolehus», faar vi allikevel gi avkald paa det for ikke at misbruke et fagblads knappe spalterum. Vi faar nøies med at si at en vintertur ditop i pulk og pæsk kan være ret behagelig — ialfald saalænge den har nyhetens interesse; men den kan ogsaa være saa strabadsiøs at det er med inderlig glæde du tilsidst gjennem sneyret og mørket skimter lysene fra det venlige »kirkested« i »Guovddagæidno« d. e. »halvveis« nemlig mellem Bossekop i Alten, markedspladsen, og Muonio eller et andet centralt sted derinde i Finland.

Vi gjør rettest i at avlægge de 60 a 70 smaa nomader et morgenbesøk i sovesalene. Her læres kulturens abc. Her skal hænder og ansigt vaskes, haaret redes, sengene ordnes. Det gaar livlig for sig med meget pludder, og paa guttesalen kan samtalen undertiden bli litt høirøstet. Men saasnart du viser dig, er alt stille. Denne barneflok er let at haandtere, ialfald lettere end man skulde vente naar man husker det ubundne liv i fjeldet, som den netop har forlatt.

Ved frokosten i det store kjøkken ser du bare skinnende, smaaleende ansigter titte op av de vældige pæskekraver. Og en appetit, som er til hjertelig aT misunde dem. De vældige fat smørrebrød forsvinder, og suppekoppene tømmes, hvorpaa der reiser sig en liten skindtull for bordenden og læser med en litt usikker aksent: I Jesu navn saa er vi mæt o.s.v. Naar saa «Amen" vel og vakkert er klaret, ruller tull for tull lydløst mot døren, og straks efter hører vi duren av en hastverks-repetition av leksene, før undervisningen begynder. De kan nemlig alle dette om han "som ikke lærte leksen sin, du store min for skam» og den skammen vil de nødig ha.

Hvor en 60 á 70 fjeldfinbarn skal leve sammen dag og nat, skulde man tro der maatte bli vanskelige disciplinære forhold. Dette har man imidlertid været litet plaget av. Barna er som sagt snille og — naar de har lært at høre — lydige, og de gjør sit bedste for at rette sig efter anstaltens ordensregler. At det allikevel blir et stridt arbeide at stelle med en slik flok av smaa mennesker fra vidden, siger sig selv, og dette arbeide falder saameget vanskeligere, som det maa foregaa netop i den haardeste vintertid, da flest mulig av døgnets timer maa tilbringes inden døre. Arbeidet har imidlertid lyktes saa godt at barn og forældre er blit glad i anstalten. Den har i de senere aar hat et saa stort belæg som den kan overkomme at stelle med, og skjønt de velstaaende forsørgere maa betale for barnas ophold, kommer de aar for aar tilbake med dem. »lntenate« er blit et hjem for disse omvandrende barn, ogsaa det første og eneste de har hat.

Anstaltens første bestyrer var Lorents Saltvik. Han døde i sin bedste alder, og der var folkesorg i Koutokæino over hans bortgang. Den nuværende bestyrer er frk. Karen Olsen, som har arbeidet i skolen deroppe i en lang aarrække og av finnerne nu er hædret med viceordførerpladsen i formandskapet — formentlig den første kvindelige viceordfører i landet.

Lakselv internat

Lakselv skoleinternat er en anstalt av størrelse som Fosheim med 6 opadstigende klasser og 2 lærere. Den indviedes til sit bruk d. 26de februar 1910 og Kistrand skolestyre telegraferte samme dag til regjeringen sin tak for statsmyndigheternes omsorg for bygdens skolevæsen. Takken har vist sig at være paa sin plads, idet skoleforsømmelsene i Lakselv er blit smaa, og barnas fremgang har overtruffet forventningene. Lakselv er et kapelsogn i Kistrand prestegjeld. Befolkningen er lappisk klædt, men taler væsentlig kvænsk. I skolen, hvortil hele sognets undervisningspligtige barn samles, er der nu ganske smaa sprogvanskeligheter, men derimot saa meget større fart i skolearbeidet og liv og lyst i den vakre anstalt.

Haakon Bartnæs er anstaltens bestyrer, og hans dygtige og kyndige medarbeider er Salomon Nilsen, som i en lang række av tunge aar stod ene om arbeidet i Lakselv kreds.

Lakselv internat

(Foto: Bernt Thomassen / Ulf Jacobsens fotosamling)

Lebesby internat 1912

(Foto: Bernt Thomassen / Ulf Jacobsens fotosamling)

Lebesby internat

Som man vil se av billedet, er arbeidet ikke helt færdig, men der er haab om at faa ta anstalten i bruk ved slutten av denne maaned.

Til den skal samles barna fra Ifjords, Landersfjords, Storfjords, Bækkarfjords, Torskefjords og Lebesby kredser. Skolen vil bli sat igang med 6 opadstigende klasser og to lærere. Bestyrer blir lærer og kirkesanger i Lebesby Nils Johansen, en yngling paa 70 aar, som 40 aars kamp og slit omkring i Lebesbyfjordene og i deres trange, usunde skolelokaler ikke har formaadd at knække.,

. ***

-Dette er hvad der paa dette felt er utrettet i et tiaar. Meget staar endnu igjen. Men i det næste tiaar faar vi haabe at se opgaven løst.

Hammerfest, d. 16de august 1912.


Samisk skolehistorie 4