Tilleggsmateriale til boka Samisk skolehistorie 6. Davvi Girji 2013.
Arthur Gjermundsen
|
Denne artikkelen sto i Aftenposten i 1959. Det var ikke oppført hvem som har skrevet intervjuet. |
Ikke hver dag er høye embedsmenn i vårt største og (mener mange) herligste fylke på Oslo-visitt. De har som regel mer enn nok å blåse på i eget rike. Men nu og da må de jo hviske sentrale myndigheter et ord i øret, og slik var da også skoledirektør A. Gjermundsen nylig her sydpå en tur. Han føk forresten nordover igjen med det samme omtrent, — bare ikke så fort at ikke Aftenposten fikk holdt ham fast i frakkeskjøtet noen få minutter.
— Stopp litt, skoledirektør! Ordet er fritt!
— Takk som byr. Må jeg da benytte anledningen til «å nedlegge en ærbødig påstand»: Gjør folkeskolen 9-årig først der hvor behovet er størst!
– Altså i Finnmark?
— Riktig!
— Hvorfor det?
— Blant annet fordi befolknings-overskuddet tilsier en rask utbygging av skolen efterat det veldige gjenreisningsarbeide stort sett er fullført. I løpet av 4 á 5 år må det skaffes nye arbeidsplasser for ca. 5000 mennesker i Finnmark. Der er også en stor begavelsesreserve. Av ungdomskullene i Finnmark er det ennu bare 2 prosent som tar artium mot opptil 55 prosent andre steder i landet.
— Jeg vil minne om at Finnmark idag er den mest moderne del av vårt land: Nye hus, nye skoler, nye veier, nye bedrifter, — praktisk talt alt er splitter nytt. At gamle forestillinger andre steder ikke har holdt tritt, er en annen sak som kanskje må sees i sammenheng f. eks. med det forhold at vi siden 1914 ikke har fått et eneste nytt skolekart med Mor Norge i hel skikkelse. Det er ikke teknisk mulig å lage et slikt skolekart. heter det. Bortsett fra at jeg slett ikke bøyer meg for krampaktige argumenter, spør jeg: Er det á vente at vår oppvoksende slekt skal kunne danne seg et noenlunde riktig geografisk bilde av landet når det stumpes opp på denne måte? Barna må da fá se at Finnmark faktisk er fire ganger så stort som Akershus. Østfold og Vestfold fylker tilsammen.
I de fleste småskoler lager elevene samer og rein i sandkasse når de skal forestille seg Finnmark. Det er vel og bra, for reindriften er jo typisk. Der er bare det å føye til at Ikke flere enn ca. 300 familier lever av den.
— Jeg lurte selv på det samme da jeg for tre år siden var lærer ved Ruseløkka skole i Oslo og skulle flytte til Vadsø. Jeg utstyrte meg og familien med klær som om det var Nordpolen vi skulle til, men sant å si har jeg virkelig frosset bare en gang i løpet av disse år. Da var jeg på besøk i — Oslo. Selv mørketiden, som forøvrig har sin egenartede charme, er ikke noe egentlig problem, men døgnrytmen må man naturligvis passe hvor man enn er. For den som først har fått oppleve Finnmark fortoner det seg som et fenomen at dette fantastiske stykke Norge fremdeles nærmest er uoppdaget av oss nordmenn selv, at vi turistmessig stort sett overlater Finnmark til utenlandske feinschmeckere, omtrent som mesteparten av fisken til fremmede storfiskere.
— Denne nasjonale skamplett vil jeg gjerne komme inn på om en liten stund, for jeg tenker på så meget annet også. Jeg tenker blant annet på at Finnmark er et overskuddsområde med veldige rikdommer i hav, jord, skog og fjell, selvom innbyggerne og kommunene med dem jevnt over ennu er hva man kan kalle fattige. Næringslivet bygges ut, industrialiseringen er igang eiter den imponerende gjenreisning — et kjempeeksperiment foregår.
Skulle det ikke her ligge en fristende oppgave for vare sosiologer?
Finnmark er i hvert fall midt inne i en hektisk brytningstid med definitiv overgang til moderne pengehusholdning og en helt ny livsform. Naturens mektighet og egenart er og vil alltid være den samme uforanderlige, men den gamle romantikken, som knytter seg mest til samenes liv og levnet, er ikke lenger dominerende liksom. Nybyggerånd preger Finnmark idag.
— Som altså skolen skal hindre?
— Ja.
— Foruten folkeskolene med internater i en tredjedel av kretsene har vi tre ungdomsskoler, en rekke realskoler og to gymnasier, et i Kirkenes og et i Alta. Jeg innskyter at interessen for skoleproblemene er særdeles våken både i bygdene og fylket og at denne interesse har gitt seg utslag i en ganske enestående aktivitet blant annet når det gjelder utstyr til skolene. I Finnmark er skolene idag bedre utstyrt med tekniske hjelpemidler enn skolene f. eks. i Oslo. Fylket og kommunene har selv bekostet det uten hjelp fra Statens side.
Finnmark er forøvrig det første fylke i landet hvor man har egen skoleinspektør i hver eneste kommune, som også på én unntagelse nær har kommet igang med framhaldsskole. Hvor mange steder ellers i landet er det 8. skoleår gjennomført over hele linjen? Men det gjelder altså å komme videre til 9-årig skole, for først da kan man for alvor få frem begavelsesreserven til videregående og høyere skoler gjennom stipendieordninger m. v.
Man er kommet et stykke på vei. Efter krigen ble skolen i Finnmark gjenreist i ett byggetrinn uten hensyn til de spesialrum som skoleloven av 1936 forutsetter. Senere forelå et eget program for utbygging av spesialrum, men fylkesting og fylkesskolestyre tvilte på berettigelsen av slike rum ved hver eneste liten skole og satte i stedet penger og krefter inn på å bygge ut fullt ut tidsmessige samleskpler innenfor rammen av den 9-årige skole som forsøksrådet arbeidet med.
Det tør antydes at Finnmark her var forut for sin tid. Idag er dette linjen i hele landet!
— I enkelte kretser går det med opptil nesten 65 prosent erstatningslærere. Gjennomsnittet for hele Finnmark er vel 32 prosent. Jeg bemerker at erstatningslærerne er modige, energiske og flinke ungdommer og at vi er glad for at de kommer til Finnmark, hva det nu enn er som drar dem dit. Det er bare det at skolen i Finnmark må ha like godt krav på fullt utdannede lærerkrefter som andre deler av landet. Enkelte steder er det forresten full dekning med utdannede lærere, f. eks. i Karasjok. Det følger gjerne med en aktiv skolepolitikk.
Ifjor hadde jeg anledning til å vise frem for elevene ved Tromsø lærerskole og ved lærerskolene i Oslo noen farvefilmer som sogneprest Armand Berg i Vardø har tatt opp på forskjellige steder i Finnmark. Fra Tromsø lærerskole har vi i år fått 15 og fra lærerskolene i Oslo 14 nyutdannede lærere til Finnmark, mens det bare kom høyst fem fra hver av de andre lærerskoler.
— Bedre sent enn aldri. Finnmarkstillegget er øket, og det utbetales nu flytningsgodtgjørelse til dem som tar post i Nord-Norge nord for Bodø, samt flytningsgodtgjørelse tilbake også efter tre års tjeneste. Videre kan samtlige lærerskoleelever, uansett hvilken skole de går på, få et særskilt utdannelses-stipendium hvis de efter eksamen vil tjenstgjøre minst tre år i skoler nord for Bodø.
For ordens skyld understreket jeg at det ikke skal opprette; særskilte klasser for elever som vil gjøre denne 3-årige tjeneste. Folk nordpå liker like lite som andre å få lærere som ikke ville kommet inn på lærerskolene på vanlig måte.
Jeg tror at de nye tiltak vil få betydning, for det er naturligvis viktig at unge lærere ikke skal føle seg glemt om de tar post lengst nord i vårt land. Jeg tror også a stadig flere vil bli fanget inn av Finnmark for godt når de først kommer dit, og jeg vet av personlig erfaring at vi lever et like fullverdig liv i Finnmark som de godt går an å leve det andre stede i landet.
Skoledirektør Gjermundsen sier tilslutt at han interesserer seg sterkt for samespørsmålene som det utdannelsesproblem de representerer.
— Det er mange meninger om samene og deres spesielle problemer. Den samiske befolkning finner i efterhvert i alle yrker. De er nordmenn som alle oss andre. Å bygge ut den 9-årige skole raskt i de distrikter som har det sterkeste samiske innslag er i hvert fall etter min mening noe som er riktig.