Sámegillii
 Sameskolen for Midt-Norge, Hattfjelldal. Middag på internatet i 1953.
(Foto: Sigrid Bergli Sørnes) |
Samisk skolehistorie
Sámi skuvlahistorjá
Sami school history
|  Skoganvarre skole, Porsanger, høsten 1962. 2. og 3. klasse med læreren Birgit Bergh
(Foto: Richard Bergh) |
Skrivekonkuranse
Invitasjon til ungdom: Bli med og skriv samisk skolehistorie!
Forlaget Davvi Girji vil med dette invitere elever, studenter og andre ungdommer til å bidra til å skrive samisk skolehistorie. Vi har i flere år samla inn stoff om hvordan elever, foreldre, lærere og andre har opplevd skolen for samer. Den første delen av dette blei gitt ut som bok og på internett i 2005, den andre i 2007, og planen er å gi ut ei bok i året noen år framover.
Hittil er det mest eldre folk som har fortalt og skrevet. I de følgende bøkene ønsker vi at barn og ungdom skal få en større plass. Vi utlyser derfor med dette en skrivekonkurranse, der alle under under 30 år kan delta.
Hva kan du skrive?
Du kan bidra på mange måter, her er noen forslag:
- Fortelle din egen skolehistorie, hva du har opplevd som samisk elev, med samiskundervisning eller mangel på samiskundervisning e.l.
- Intervjue andre om hva de har opplevd i skolen.
- Skrive en historisk artikkel om utviklinga på eks. en skole eller en spesiell del av samisk skolehistorie.
- Skrive en novelle eller et dikt med motiv fra skolen for samiske elever før og/eller nå.
Det er en stor fordel dersom du har en eller flere illustrasjoner til teksten (fotografier, tegninger, kopier av dokumenter e.l.), men det er ikke noe vilkår for å delta.
Sammen med teksten vil vi gjerne ha en kort presentasjon av deg (fødselsår, hvor du har bodd, utdanning, arbeid osv.) og et bilde av deg (Kan være portrettbilde eller f.eks. et skolebilde der du er med sammen med andre.)
Språk
Du kan skrive på samisk (nord-, lule- eller sør) eller norsk (bokmål, nynorsk eller dialekt). For deg som kan skrive på samisk ser vi helst at du gjør det. Det betales også høyere honorar for bidrag på samisk. Alle bidrag som blir trykt vil bli utgitt på en samisk og en norsk målform. Du som sjøl kan skrive på begge språk, bør opplyse om dette når du sender inn. Dersom ditt bidrag blir trykt, vil du da få tilbud om sjøl å oversette til det andre språket og dersom oversettinga er bra, får du oversetterhonorar for det.
Premie!
De bidraga som blir trykt i bøkene blir honorert etter forlagets satser, og forfatterne vil få et eksemplar av boka der dette blir trykt. I tillegg vil forlaget gi 3 premier á 2000 kr og bokpremie til de bidraga vi vurderer som det aller beste. Ved vurderinga vil vi ta hensyn til forfatterens alder, slik at vinneren like gjerne kan bli en 10-åring som en 29-åring.
Hjelp og redigering
Redaksjonskomiteen vil svare alle som sender inn bidrag. Dersom vi ønsker å trykke ditt bidrag, leser vi korrektur og sender deg til gjennomsyn, slik at du kan se om du godtar eventuelle endringer.
Innsending og frister
Bidrag som skal delta i konkurransen må være innsendt til forlaget innen 01.03.2009. Ellers tar vi imot bidrag til bøkene også etter det, i alle fall ut 2009.
Vi vil ha teksten tilsendt i digital form, helst som e-post, til adressa: sveilund@online.no.
Ikke legg bilder eller illustrasjoner inn i teksten, men legg gjerne ved informasjon om bilder og bildetekster.
Digitale bilder må ha oppløsning minst 300. Vi kan også ta imot papirbilder eller film. (Ikke skann slike bilder sjøl, men send til forlaget!)
Enn de som er eldre?
Lærere, foreldre og andre over 30 år som leser dette er sjølsagt også velkomne til å delta med bidrag til skolehistoria, men de deltar ikke i konkurransen.
Med hilsen
For forlaget: Seija Guttorm
For redaksjonskomiteen: Svein Lund, Elfrid Boine, Siri Broch Johansen, Siv Rasmussen
PS. Opprinnelig hadde vi frist 01.03.2008. Men til da var det bare innkommet 3 bidrag, pr. 01.08.2008 har vi 5. Derfor har vi utvida fristen for å få flere bidrag. Det er altså gode sjanser for både å vinne og få bidraget ditt med i ei bok og få betalt for dette.
Davvi Girji
Pb. 13
9735 Kárášjohka
tel 78469600
davvi@davvi.no
Samisk skolehistorie - startsida
Skriv til vevmesteren